המדע המודרני מספק לנשים בהריון שלל כלים כדי לוודא שהתהליך שהן עוברות תקין להן ולעובר. במאמר הבא נציג את עיקרי הבדיקות ונבין למה הן מיועדות
הריון הוא תהליך ארוך שמלווה מטבע הדברים בהמון חששות ודאגות בריאותיות. לפיכך, כיום ישנו מעקב מסודר על הריון ולידה וקיימות בדיקות חדשות שמטרתן להגן על האם והעובר. בדיקות אלו מגובות בממצאים מדעיים ורובן מוכיחות את עצמן בטווח הקצר והארוך. הסוגיה היחידה שנותרה פתוחה היא איזה בדיקות באמת כדאי לעבור, על מה אפשר לוותר ומה כל אחת מהן בודקת.
בדיקות גנטיות מתייחסות בדרך כלל לייעוץ שנעשה עוד לפני הכניסה להריון. אופי הבדיקות נבחר בהתאם למוצא העדתי של ההורים ולאחר ייעוץ ותשאול שכולל היסטוריה רפואית משפחתית. הייעוץ הגנטי עצמו מתבצע עם בדיקות דם ומרביתן מסובסדות על ידי קופות החולים.
לשם השוואה, בדיקות דם ושתן נעשות בתדירות גבוהה יותר מיד אחרי הכניסה להריון ובליווי אחיות מצד קופות החולים. מנגד, בדיקת העמסת סוכר מתבצעת רק בשבוע 24-28, למעט נשים בסיכון לסוכרת הריונית שעשויים להישלח אליהן מוקדם יותר.
בדיקת סיסי שליה נעשית רק במקרה של סיכון גבוה למומים בעובר. היא מומלצת לשבועות 10-13 של ההריון ובעזרתה אוספים חומר גנטי מהשלייה. הבדיקה כרוכה בסיכון של 1% לאיבוד ההריון אך היתרון הוא שבמידה ומתגלה בעיה גנטית, ניתן לסיים את התהליך בשלבים יחסית מוקדמים.
בין האולטרסאונד הראשון לטרימסטר השלישי
בדיקות האולטרסאונד מרגשות במיוחד ויש להן תפקיד רפואי חשוב. בשליש הראשון ובשבועות 6-7 מבצעים בדיקת דופק עוברי כדי לראות הריון ברחם בבדיקת אולטרסאונד וגינלית, בעוד בשבוע 11-13 מבצעים בדיקת שקיפות עורפית ובדיקת סקר ביוכימי טרימסטר ראשון.
סקירת מערכות מוקדמת מתבצעת בשבועות 14-16 ובה עוברים על כל אברי העובר ובוחנים את הימצאותם ותקינותם, לעומת סקירת מערכות מאוחרת שמתבצעת בשבועות 20-24 ובהן בודקים את האנטומיה של האברים ואת התפתחותם של אברים שאותם לא ניתן היה לסקור בבדיקה המוקדמת.
בדיקת סקר טרימסטר שני מתייחסת בעיקר לחלבון עוברי. זו בדיקה שכדאי לעשות אלא אם נמצאים בהריון מרובה עוברים, ובמהלכה בוחנים סמנים שונים כדי להסיק מתוכם על רמת הסיכון הסטטיסטית לעובר עם תסמונת דאון או תסמונות גנטיות שונות אחרות.
בדיקת מי שפיר מבצעים בשבועות 16-20 והיא מומלצת לכל אישה מעל גיל 35 או בעקבות הפניה לבדיקה בייעוץ גנטי בשל סיכון גבוה. דיקור מי שפיר מתבצע עם מחט דקה שחודרת דרך שק ההיריון ומאפשרת לשאוב כמות קטנה ממי השפיר על מנת לבדוק תאים עובריים.
משבוע 30 ועד סוף ההריון מבצעים בדיקות הערכת משקל ומעקב גדילה. בשבועות 35-37 לוקחים מהנרתיק תרבית לזיהוי נשאות של החיידק GBS וישנו מעקב אחות טרימסטר שלישי ללא עלות כחלק ממעקב הריון.