ככל שעובר הזמן והתינוקות גדלים הם דורשים תזונה אחרת, מה שאומר מעבר לתחליף אחר המותאם יותר לצרכיהם. ישנם סוגים רבים של תחליפי חלב וכדאי לדעת איך לבחור בין התחליפים השונים, איך להעריך מה יהיה הכי טוב לילד שלכם, וכיצד לבצע את המעבר באופן שלא יגרום לילד בעיות עיכול.
המעבר מהנקה לתחליף חלב
כבר רבות נכתב ונאמר על חשיבות ההנקה, המרכיבים האיכותיים והתרומה לקשר שבין האמא והתינוק שלה. אבל מגיע הרגע הזה בכל מערכת יחסים, שבה המבוגר האחראי צריך להגיד, יחסינו לאן?… גם האמא המניקה המסורה בעולם צריכה בשלב כלשהו להעביר את הילד מהנקה לבקבוק, גם אם הוא כבר בגיל שבו הוא עובר ישירות לבקבוק בירה.
כמובן שכל זה נאמר בהומור (אם זה לא היה ברור), אבל אם להיות רציניים לרגע, גם התינוק עצמו זקוק מגיל שבעה חודשים להכיר עוד מזונות, מרקמים וטעמים חוץ מחלב האם. זה לא רק הכרחי לו מבחינה גופנית, אלא גם נחוץ כדי למנוע ממנו לגדול כילד שלא מוכן לנסות שום דבר חדש. מכירים את הילדים האלה, שלא מוכנים לאכול כלום, וצמודים לאותו סנדוויץ' עם שוקולד במשך כל שנות בית הספר היסודי? אז כדי שהילד לא יהיה כל כך מקובע על טעמים ומרקמים, יש לחשוף אותו מגיל צעיר למגוון גדול של אפשרויות.
התאמה של תחליף החלב לגיל
אם הילד שלך לא אוהב את התמ"ל שלו, נסי להחליף לו את האופן בו הוא מוגש לו. לילדים מגיל חצי שנה ניתן להגיש את התחליף בכוס עם כפית. ילדים אוהבים שמאכילים אותם עם כפית, ולהחזיק כפית ביד שבעזרתה הם מנסים לאכול גם, במקביל. את יכולה גם לנסות להאכיל אותו במקומות אחרים, שגרתיים פחות. למשל, בגינת משחקים, או באמבטיה. לפעמים מרוב שהילד מסוקרן משלל הגירויים האחרים שסביבו הוא יאכל מבלי לשים לב. כמובן שאת יכולה גם לנסות להחליף לו את תחליף החלב לסוג אחר. יש בשוק מגוון גדול של תחליפי חלב, ולכל אחד טעם מעט שונה, כך שייתכן שהתינוק יוכל ליהנות מסוג אחר, ויצרוך אותו בהנאה וללא התנגדות.
איך עושים את הניסוי לגבי תחליף חלב שונה?
לכל תחליף חלב יש מטרה שונה, וייעוד אחר. ההבדל הוא כמובן בקבוצת המרכיבים, הוויטמינים והחומרים שמותאמים לקבוצת הגיל הייעודית של התינוק, כשההתאמה היא לפי שלבים. יכול להיות שהתינוק שלכם יגיב בשילשול או בגזים לתמ"ל החדש, בגלל שמערכת העיכול שלו תתקשה לעכל אותו. אל תיבהלו, בגיל הזה מערכת העיכול לא מורגלת במגוון גדול של מזון, וכל דבר עלול לגרות אותה. מה שכן עליכם לעשות, זה להתייעץ עם רופא המשפחה וכמובן עם אחות טיפת חלב לפני שאתם מעבירים את התינוק לתחליף מסוג אחר. יתכן שהרופא, על סמך היכרותו עם התינוק לא יתמוך דווקא בתמ"ל שאתם רוצים לעבור אליו (כי שמעתם עליו דברים טובים), וינחה אתכם לסוג אחר של תמ"ל, שספציפית המרכיבים שלו יותר מותאמים לתינוק שלכם, בהתחשב בכמה גורמים כמו אופי, מצב בריאותי ועוד. עליכם להכיר בכך שכל תחליף נותן מענה אחר מבחינת האיכות שלו, הטעם, ההרכב ועוד.
תחליפי חלב ייעודיים
ייתכן שהרופא יכוון אתכם לתחליפי חלב ייעודים. מדובר בתחליפי חלב שאין לצרוך אותם ללא הפנייה רפואית, כי ההרכב שלהם מותאם למצבים ספציפיים. למשל, תחליף חלב על בסיס סויה לתינוקות שמגלים רגישות ללקטוז. תחליפים אחרים מתאימים לילדים שסובלים מגזים, או מעצירות, ועוד. אתם לא יכולים להחליט על דעת עצמכם לעבור לתמ"ל ייעודי, גם אם מדובר במוצר מדף, רק בגלל שהבחנתם שהתינוק סובל מגזים, למשל. זוהי החלטה של רופא, והחלטה עצמאית שלכם עלולה לגרום לנזק. לפעמים הרופא מנחה את ההורים לעבור לתזונה מיוחדת למשך חודש, ולאחר חודש לחזור לביקור ורק אז לחזור לתחליף הרגיל. כאמור, כל זה נעשה תחת פיקוח רפואי.
תחליף חלב ומזון מוצק
בגיל שנה, תחליף חלב הוא חלק מארוחה שכוללת גם מזון מוצק רגיל. הורים רבים בוחרים לוותר על התמ"ל בגיל הזה, אבל יש לשים לב – אם התינוק לא מסיים את הארוחה שלו (שאמורה לכלול את כל אבות המזון) – ובגיל הזה נדיר שהם אוכלים הכל – יש לשלב בקבוק בסיום הארוחה. הבקבוק יאפשר לתינוק לשבוע ולקבל את כל הוויטמינים הדרושים להתפתחותו.