חשיפה והכרות עם חומרי יצירה,ויצירה בכלל הינה חשובה להתפתחותו של הילד.
המפגש עם חומרי יצירה מלמד את הילד על יכולותיו. הוא פוגש חומר שלעתים הוא אינו מכיר אותו ואת תכונותיו וממנו יוצר יצירה מקורית שלו. דבר המעניק לו סיפוק, גאווה , ביטחון ורצון להמשיך לחקור ולהתנסות.
התנסות החומרים משפיעה על מגוון תחומי התפתחות :
התפתחות מוטרית- התנסות בחומרים מזמנת לילד אתגרים מוטוריים: החזקת הדף תוך כדי ציור, תיאום בין עין ויד, ציור צורות שונות והחזקת עיפרון או מכחול בצורה נכונה ונוחה.
התפתחות חושית- ההיכרות עם החומרים השונים מאפשרת לילד להכיר מגוון חומרים ממרקמים שונים והיכולת לגעת בהם ולא לחשוש- חול, צבעי ידיים, דבק ועוד.
התפתחות חברתית- עבודה משותפת של יצירה מלמדת את הילד על חשיבות השיתוף,על ההמתנה לאחר ועל הכבוד ליצירתו.
התפתחות רגשית- התנסות בחומרים היא יצירתו האישית והמקורית של הילד. כזו המחזקת את בטחונו ומראה לו את יכולותיו . השבח על היצירה(ולא השיפוט שלה- יפה או לא יפה) מעודדת אותו להמשיך וליצור.
על מה כדאי לשים דגש בחשיפת חומר לילד?
לאפשר היכרות עם החומר- המפגש הראשון עם היצירה הוא חשוב, שכן במפגש זה מכיר הילד את תכונות החומר. אפשרו לילד להכיר את החומר ואל תזרזו אותו "ליצור יצירה מוגמרת". ייתכן כי במפגש הראשוני, הילד יגע , ימשש ואולי יחשוש. שימו לב, כי כבר במפגש זה חשוב לחנכו על תכונות החומר ומה מותר או אסור לעשות עם חומר זה.
התאמה החומר לילד- כל חומר יצירה מתאים לכל ילד וכל גיל. ילד אשר חושש מחומרים במרקמים מחוספסים למשל יימנע מחול,לחילופין ילד בגיל שנה לא יוכל לצייר בגואש שכן הוא אינו בעל יכולת מוטורית להחזיק במכחול. חומר שאינו מותאם לילד יגרום לו לחוש תסכול ואולי אי רצון להיחשף אליו בשנית.
אל תתנו ציון ליצרה- היצירה היא של הילד , ומטרתו ורצונו באה לידי ביטוי. ולכן, אתם לא אמורים לתת לה ציון אלא לשבחו על הדרך: "איזה קווים עבים ציירת, אני גאה בך שהתאמצת כל כך" ולא "איזה ציור יפה". התייחסות לפרטים הקטנים של הציור יעודדו את הילד להמשיך וליצור.
צרו גובלות וסדר בהגשת החומרים- חשוב מאוד ליצור גבולות וכללים. למשל, יצירה מבצעים רק בחדר המשחקים, חשוב ללבוש סינר ולהניח את החומרים מראש. את הבצק לא מכניסים לפה, ובסיום הפעילות שוטפים ידיים. גם בפעילויות כאלה, חשוב להגדיר לילד את הגבולות והכללים, זה לא ימנע מההנאה שלו אלא ההפך, הוא יחוש ביטחון ורצון להמשיך.
שימו דגש על בטיחות ואיכות- אחד הדברים החשובים הוא בחירת חומרים המאושרים על ידי משרד הבריאות ומותאמים בגיל. שימו לב כי אתם קונים חומרים אשר אינם יכולים חלילה לפגוע בילד, כמו כן האינטרנט מלא במתכנים להכנת חומרי יצירה מהבית.
אז לקינוח, מתכון ביתי להכנת צבעי ידיים:
חצי כוס קמח לבן
שלוש כוסות מים
שלוש כפות קורנפלור מומסות ברבע כוס מים
צבעי מים, גואש או צבעי מאכל (לא משהו רעיל חלילה..)
על הגז מערבבים את המים והקמח עד לרתיחה,מוסיפים את הקורנפלור ובוחשים עד לקבלת עיסה מקררים ומוסיפים את הצבע.
המאמר נכתב ע"י אלה נחום אמיתי