כיצד שורדים את החזרה לעבודה
טיפים להסתגלות קלה לאם ולתינוק בכלל וטיפים קונקרטיים לאם המניקה המעוניינת להמשיך להניק למרות השינוי בשגרה.
כיתתנו רגליים ובחרנו לבסוף את המשפחתון שהכי מתאים לנו או את המטפלת האולטימטיבית, אך הלב עדיין דופק והבטן מתהפכת- איך עוברים את התקופה הרגשית הזו?
- מתכוננים ומכינים גם את הקטנטן- מספרים לו מה הולך לקרות לאיזה מסגרת הוא נכנס והיכן אמא ואבא יהיו כשהוא יהיה במסגרת.
- לנסות להפגיש אותו עם ילדים נוספים שישהו עמו במסגרת החדשה, על מנת שיהיו פנים מוכרות לו כשהתקופה תתחיל.
- להגיע למפגשי ההכרות במסגרת החדשה ובמידה ואין ליזום ולקיים מפגשים עם הדמות המטפלת.
- תאמו עם מקום העבודה שלכם מראש את הזמן בו תצטרכו לשהות עם הילד בהסתגלות במסגרת, זאת על מנת להפחית מעצמכם את הלחץ שאתם מאחרים ולמנוע כעסים מיותרים של הבוס ושלכם בתקופה רגישה זו.
- לבצע הסתגלות הדרגתית- לשהות עם הילד במסגרת על מנת לייצר חווייה חיובית באזור החדש ועם הדמות המטפלת החדשה. שהפנים של הגננת או המטפלת ייזכרו כפנים שאמא חייכה אליהם ושגרמו לאמא לחייך.
- לא לברוח- אפילו אם נראה שהילד רגוע ועסוק בפעילות כלשהי גשו להיפרד ממנו והקפידו לציין מתי תחזרו (המחישו זאת באמצעות שגרת היומיום- לאחר שנת הצהריים, לאחר ארוחת הצהריים וכו').
- כשמגיע רגע הפרידה לא להסס, גם אם הילד בוכה, לומר לילד שאתם הולכים לעבודה ולהעביר אותו בבטחון לדמות המטפלת החדשה עם חיוך גדול. את הדמעות השאירו לאוטו בדרך לעבודה, אך את הילד (גם אם הוא בוכה) השאירו בתחושה שאתם סומכים ב100% על הדמות המטפלת או הצוות עמו הושאר.
- כשאתם חוזרים לאסוף אותו הקפידו להשתמש במילים חיוביות למשל "אני רואה שאתה ממש אוהב את המשחקים בגן", "איזה ילדים מקסימים יש בגן", "איזה אוכל טעים המטפלת הכינה לך" והימנעו ממשפטים מנחמים כדוגמת "הנה אמא חזרה הכול בסדר", "עכשיו נהיה ביחד עד הבוקר" ועוד.
- כשאתם עם הילד הכילו את הצורך שלו להיות צמוד אליכם יותר מהרגיל, העניקו לו את החום ותשומת הלב הנדרשת לו כעת ואל תעבירו לו את תחושת המועקה שלכם. נכון, התקופה קשה גם עבורכם זה לא פשוט בכלל לעבוד בשתי משמרות-להיות יום שלם בעבודה ומיד להגיע לילד שלא נותן לכם אפילו להיכנס לשירותים, אך ככל שתהיו בשבילו יותר בימים הללו יהיה לכם ולו קל יותר בהמשך.
- את השעות לאחר העבודה בלו ביחד בבית או בחוץ באווירה אינטימית. את החוגים והפעילויות השאירו להמשך (גם אז חשוב לשמור על מינון נכון). הילד זקוק לשקט לאחר כל השעות בהן היה במסגרת וכמובן לחיבוק ולזמן האיכות אתכם.
נשמו עמוק, זו תקופה קשה ורגישה אך היא חולפת (כל ילד והקצב שלו). הילד הוא שלכם והוא כל עולמכם ותמיד חשוב להיות עם יד על הדופק לגבי המסגרת החדשה אך כל עוד מדובר רק בתקופת הסתגלות קשה חשוב לשדר לילד כמה שיותר בטחון בסביבה החדשה.
כעת למיניקות –
מעבר לחששות המלווים את כולנו עולות הרבה חששות ושאלות בהקשר להמשך הנקה או לגמילה מחלק מההנקות במהלך היממה.
בין אם את מתכננת לשאוב לקטן שלך בעבודה ובין אם לא חשוב להערך לשינוי המשמעותי בשגרה היומית מראש.
אם את מתכננת לשאוב בעבודה: כדאי להצטייד מראש במשאבה ולהתנסות בשאיבה בבית. חשוב לקחת בחשבון שאם במהלך חופשת הלידה הנקת הנקה מלאה, הגוף שלך רגיל לייצר חלב לכל הארוחות של התינוק שלך.
לכן במקרה שאת תדלגי על שאיבה סביב השעה שהתינוק רגיל לינוק והחלב לא יפונה מהשד, יתפתח גודש. הגודש עלול להתפתח לדלקת ולכן חשוב שתהי ערנית ותקפידי לפנות את החלב.
אם אין לך אפשרות לשאוב מספר פעמים במהלך יום העבודה שאיבות ארוכות ניתן להרגיל את הגוף בהדרגה לשאיבה ארוכה אחת שאותה את תכווני לשעת ההפסקה שלך.
בימים ראשונים לאחר חזרתך לעבודה עד שהגוף יתרגל לשאיבה אחת בלבד את תצטרכי לשאוב שאיבה קצרה בשעות הבוקר, שאיבה ארוכה בהפסקת הצהריים ועוד שאיבה קצרה לקראת סוף יום העבודה.
בהדרגה בשאיבת הבוקר ובשאיבת אחר הצהריים את תשאבי פחות ופחות ובהמשך תישאר רק שאיבת הצהריים. בשעות שלפני השאיבה ואחרי השאיבה אם תרגישי גדושה תוכלי לפנות מעט חלב ע"י סחיטה ידנית.
אם את לא מתכננת לשאוב בעבודה, אבל מתכוונת להמשיך להניק בשאר שעות היממה: חשוב להתחיל להרגיל את הגוף שלך לא לייצר חלב בשעות העבודה כשבועיים לפני חזרתך לעבודה על מנת למנוע גודש כאשר תעדרי מהבית.
איך מתחילים את התהליך? בשעה שבה את רגילה להניק בחופשת הלידה, אך עם חזרתך לעבודה לא תהי בבית, התינוק יקבל בקבוק עם חלב שאוב, במקרה שיש לך מאגר קפוא, או פורמולה ואת תדלגי על ההנקה ותשאבי.
כשאת שואבת אל תרוקני את כל החלב משדיים, אלא תעצרי כשהשדיים מתחילים להיות רכים.
ביום השני את תצטרכי לשאוב פחות על מנת להגיע למצב שהשדיים רכים וביום השלישי או רביעי או החמישי- בהתאם לתחושת הגודש- לא תצטרכי לשאוב כלל. כשאת מרגישה שכבר אין גודש בשעה שבה היית רגילה להניק בעבר אפשר להוריד הנקה נוספת.
מה לעשות אם התינוק מסרב לקחת בקבוק?
- · חשוב לא לחכות שהתינוק יהיה רעב מדי כשמנסים משהו חדש. תציעי את הבקבוק כעשרים דקות או רבע שעה לפני השעה המשוערת של הארוחה.
- · כדאי להציע את הבקבוק בחוץ (במהלך הטיול בגינה למשל). הצבעים והקולות ימשכו את תשומת לבו של התינוק ויגדילו את סיכוי שהוא יסכים לקחת בקבוק.
- · כדאי להציע בפעמים הראשונות חלב אם טרי בבקבוק. זה הטעם שהתינוק מכיר ואוהב. לחלב אם שהופשר יש טעם מעט שונה ויש תינוקות שרגישים להבדל.
- · יש ילדים שרגישים להבדל בטמפרטורה. חלב אם יוצא מהשד בטמפרטורת הגוף ולכן יכול יכול להיות שהתינוק לא מסכים לשתות מבקבוק בגלל שהנוזל שנמצא בו קר מדי. כדאי לטפטף מעט מהבקבוק על כף היד שלך ובמקרה הצורך לחמם מעט את הבקבוק בקערה עם מים חמים.
- צורת הפיה- יש תינוקות שמעדיפים פיה רחבה. ולכן במקרה שהתינוק מסרב לקחת בקבוק אפשר לנסות בקבוק של חברה אחרת עם צורת פיה רחבה יותר.
- בימים הראשונים אם יש אפשרות כזאת כדאי להעזר בבן זוג או בסבתא למתן הבקבוקים. יש תינוקות שיסרבו לקבל בקבוק כשהם על אמא שממנה הם רגילים לינוק.
- תנועה- תינוקות אוהבים תנועה ונרגעים תוך כדי תנועה. תנסי להציע כשתינוק עליך במנשא ואת בתנועה או על כדור פיזיו.
- שינה- אפשר לנסות להציע כשאת מחזיקה את התינוק מיד כשהתעורר משינה או כשהוא מנומנם ועומד להרדם על ידייך. ברגעים אלה התינוק רגוע וזאת הזדמנות טובה לנסיון ללא התנגדות. אם התינוק לוקח מוצץ אפשר בעדינות להחליף את המוצץ בבקבוק ולתת לו למצוץ קצת לצורך התנסות.
גם אם את מתכננת לשאוב בעבודה וגם אם לא, חשוב ביותר לבקש ממי שיטפל בתינוק בהעדרך לתכנן את הארוחות כך שהתינוק לא יקבל מנה גדולה סמוך לשעה שבה את חוזרת על מנת שברגע שתגיעי תוכלי להניק.
כך תוכלי להרוויח עוד הנקה ביממה וגם סביר מאוד להניח שתגיעי גדושה ותרצי להניק כמה שיותר סמוך לחזרתך.
כדאי להשתמש ברפידות הנקה לפחות בתקופה הראשונה בעבודה על מנת למנוע טפטופים ואפילו לשים כמה רפידות הנקה בתיק למקרה הצורך.
אין ספק שהחזרה לעבודה מהווה שינוי גדול, אך עם כל החששות והאתגרים את ותינוקך תתחילו שגרה חדש. ההערכות מראש מאוד מרגיעה וחשובה ועם זאת אל תשכחי להנות מהשבועות שנותרו עד החזרה לעבודה בפועל.
אין צורך לשנות את ההרגלי ההנקה הרבה שבועות מראש. לרוב הערכות של שבועיים מספיקה בהחלט.
הסתגלות נעימה וקלה לכולנו!
ויטל זוארץ- פליישר, אמא לאופיר ואורי, מלווה התפתחותית, מדריכת הנקה ומנחת סדנאות עיסוי תינוקות בשיטת IAIM,
מירי פבזנר, אמא לתומר ונועה. רוקחת בוגרת תואר ראשון בהצטיינות מאוניברסיטת בן גוריון.