את מגיעה לאולטרסאונד הראשון , והטכנאית קצת בהלם,או עם חיוך גדול..מתעכבת ומחפשת.. ואת כבר נלחצת ואז היא מראה לך שתי נקודות קטנות מהבהבות ואומרת לך מזל טוב יש לך 2 . ואם זה בשלב מוקדם יותר סביב שבוע 6 גם אפשר לזהות ע"י 2 שקי הריון.
הלם , חרדות , שמחה , הצפה של מחשבות… מה עושים עכשיו?!
אז קצת סדר….
בעבר הריון תאומים היה נדיר אך כיום עם הטיפולים וההורמונים יש יותר ויותר נשים בהריון של תאומים ושלישיות.. (בישראל מנסים לשכנע אישה עם שלישיה לדלל עובר מחשש לנזק לעובר כשהוא יוצא וגם להסתבכויות בהריון ובלידה)
ויש גם נשים שנכנסות טבעי להריון תאומים.
ויש 2 סוגים –
1.תאומים זהים – מה שקורה זה בזמן ההפריה הביצית מתפצלת לשניים בדר"כ יש לכל עובר שק משלו ושיליה לעיתים קורה גם שיש להם ביחד שק ושיליה . תאומים אלו יהיו אותו מין או שתי בנות או שני בנים.
2.תאומים לא זהים שנקראים תאומי אחווה – בזמן הביוץ יוצאות מהשחלה 2 ביציות ואז נוצרים 2 שקים ו 2 שיליות והעוברים ממש כמו אחים שגדלים באותו הרחם,זה גם יכול לצאת בן ובת ויותר שכיח בהריונות של טיפולים (IVF) וכו'..
מה שונה הריון תאומים מהריון יחידני –
נתחיל בתופעות לוואי – בהריון תאומים הכל מוכפל,הבחילות ההקאות והעייפות.
תהיי קשובה לגופך,ונסי לנוח כמה שיותר. להקפיד על שתיה מחשש להתייבשות.
עוד הבדל בהריון תאומים יש מעקב רפואי צמוד יותר,אם בהריון יחידני את הולכת פעם בחודש חודש וחצי בהריון תאומים כל שבועיים בערך,ויש כמובן גם יותר בדיקות אולטרסאונד
לצערי הרבה הריונות של תאומים נופלים בהתחלה כאשר אחד העוברים מפסיק להתפתח ואז זה הופך להיות הריון רגיל.
המשקל שלך בהריון תאומים כמובן גם מוכפל מכיוון העליה המוגברת בנפח הדם ועצם זה שאת סוחבת 2 עוברים.
חשוב לשים לב לעלייה מבוקרת בזמן ההריון.
הריון תאומים מוגד כהריון בסיכון,
בדר"כ נשים מקבלות שמירת הריון לקראת השליש השלישי,ויש חשש ללידה מוקדמת וחשש ללידת פגים , וההשלכות אלו יכולות לגרום לעובר נזק מוחי ועוד .
ישנו גם חשש להפלות ולרעלת הריון אך בזכות המעקב הרפואי הצמוד אפשר לגלות ולעזור בזמן הנכון.
יש גם מצבים שעובר אחד "עולה" על השני..לוקח לו דם וזה מצב שמסכן את שני העוברים , בדר"כ במצב כאלו יתערבו מיידית ואם זה יהיה כבר שבוע שאפשר ליילד יעברו לניתוח קיסרי.
הרבה נשים בהריון תאומים שואלות אותי האם אפשרי ללדת רגיל,והתשובה היא כן.
ויש תנאים כמובן J
אם העובר הראשון במצג ראש אפשר לגשת ללידה וגינאלית וגם אם השני במצג עכוז,או שהרופא אחרי הלידה של הראשון יהפוך אותו ידנית או שהוא יתהפך לבד. לפעמים גם מגיעים למצב שהראשון נולד וגינאלי והשני בקיסרי.
אם העובר הראשון במצג עכוז מיילדים בניתוח קיסרי.
בלידת תאומים יהיו נוכחים בחדר רופא נשים,רופא ילדים,מיילדת..
העוברים מחוברים כל זמן הלידה למוניטור נפרד לכל אחד.
ממליצים לאישה בהריון תאומים לקבל אפידורל שאם משהו יסתבך וילכו לניתוח חירום או היפוך פנימי לאחר שהתאום הראשון יוצא שהאישה כבר תהיה מוכנה.
לאחר שהתאום הראשון יוצא חשוב לוודא שאין צניחה של חבל הטבור שזה מסכן את העובר השני , צוואר הרחם נסגר מעט ונפתח שוב ע"י צירים בדר"כ הזמן הממוצע בין הלידה של הראשון לשני הוא גג 20 ד'.
לידת תאומים היא דבר מרגש.
ולמרות שזה כבר שכיח עדיין מתרגשים גם בבתי החולים.
מאחלת לכן לידה קלה,בביאות והכי חשוב ידיים מלאות.
יפעת חובב- דולה מוסמכת