דברים שכדאי לדעת על הנקה עוד לפני ההנקה הראשונה:
אני זוכרת את עצמי כאמא צעירה שזה עתה ילדה, מאוד רוצה להניק ומאוד חוששת גם יחד. כמה שקראתי לפני והתכוננתי מראש הרגשתי שזה לא מספיק. בפעם הראשונה שקיבלתי את הקטנה לזרועותיי, הייתי קצת חסרת אונים והרבה מחשבות התרוצצו בראשי, איך? כמה? מתי? זה יכאב? זה טוב? היא שבעה?
אז גם היום אני מאמינה שאין כמו התנסות, ניסוי וטעיה, ללמוד תוך כדי תנועה ולקבל הכוונה מתאימה שיכולה לעזור בחיבור התינוק/ת לשד בצורה טובה ויעילה. אך עם זאת אני חושבת שידע יכול להפחית לחץ ולענות על כמה חששות ושאלות שעומדות בפנייך עוד לפני הנקה וכמו כן יכול לעזור לך להגיע אל ההנקה ממקום יותר בטוח. וממקום של ידיעה של מה מצופה ממך כאמא, מה התינוק/ת מצפה ממך ומה את צריכה לצפות ממנו/ה. ובעצם לעשות תאום ציפיות בינך כאמא לבין התינוק/ת שעתיד/ה להגיע.
למה עלייך לצפות בימים הראשונים אחרי הלידה:
- ההנקה הראשונה:
ההנקה הראשונה יכולה להתבצע מיד לאחר הלידה עוד בחדר הלידה והיא מאוד משמעותית, התינוק שזה עתה יצא מרחמך מחפש מקום חם ומוגן להיות בו, בנוסף הוא מוכן ליניקה ורפלקס היניקה בשל ליניקה ( זה בתנאי שהלידה התרחשה במועד). ברגע שיניחו את היילוד עלייך הוא מיד יזהה את הריח שלך ואף יתחיל לעשות תנועות ניקור עם הראש של חיפוש.
עצם המציצה והקרבה היא שחשובה כאן, גם אם יש חיבור לזמן קצר. עניין האוכל פחות משמעותי בשלב זה.
- אופן הלידה:
אופן הלידה עשוי להשפיע על היילוד, אם קיבלת חומרי הרדמה, או שהייתה לך לידה ארוכה מאוד או לחלופין קצרה מאוד, או לידה עם התערבות מכשירנית זה משפיע בצורה מסוימת על היילוד, וכן על ההנקה בשעות הראשונות אחרי הלידה. היילוד יכול להיות תחת השפעת התרופות ולכן ישנוני, הוא יכול להיות מותש או כאוב. וייתכן שלא ידרוש מעצמו לינוק. השאלה הנשאלת היא מתי להתערב? אני חושבת שרצוי כמה שיותר מוקדם מהלידה כאשר זה מתאפשר כמובן. ישנה חשיבות להפעיל את המערכת שלך ולאותת לגוף שיש כאן תינוק/ת שזקוקים לחלב וכן זה חשוב גם לתינוק/ת על מנת לשמור על מדדי גוף יציבים.
לכן רצוי להיות יוזמת ולהציע לתינוק לינוק כמה שיותר סמוך ללידה.
כותבת המאמר : ענבל זנגלביץ
לעוד כתבות ומאמרים בנושאי הורות ומשפחה היכנסו למגזין ילדים דים