הילד שלי יושב ישיבת Wמה לעשות?
כחלק מעיסוקיי אני מעבירה חוגי ליווי התפתחותי בגנים ובמשפחתונים ויוצא לי לראות לא מעט תינוקות ופעוטות היושבים בישיבת W (הרגליים מכופפות לאחור כשכל כף רגל פונה החוצה לצד הנגדי והישבן מונח על הרצפה). במהלך השנה אני שמה דגש רב על הנושא והשאלות מצוות הגן וההורים הינן רבות. נתחיל בכך שלא תמיד ההורים או הצוות יודעים כי מדובר בישיבה לא נכונה/ לא מאורגנת, נשאלת השאלה מהן ההשלכות של ישיבה זו, האם זה יכול ליצור בעיות בעתיד ולמה בכלל הפעוט מתיישב בצורה זו.
אז החלטתי לעשות קצת סדר ולשפוך קצת אור על הסוגיה.
מדוע תבנית ישיבת ה- W בעייתית?
תבנית ה- W הינה תבנית מגבילה, ניתן לצאת ממנה רק קדימה ומעט לצד ולא מעבר. לטווח הארוך מדובר בישיבה שעלולה לשחוק את המפרקים הראשיים בברכיים. לאורך זמן היא גם יוצרת תבנית של פישוק יתר ונטייה של הברכיים פנימה, מה שיכול להתבטא גם בצורת ההליכה.
למה זה קורה?
ראשית, התינוקות המתיישבים בצורה זו הינם בעלי גמישות יתר במפרקים. אצל חלק מהתינוקות היושבים כך, נוכל לראות זקיפת יתר, גב ישר מאוד והחזקה שרירית גבוהה. מהצד השני נוכל לראות תינוקות בעלי טונוס שריר נמוך היושבים כך וממש "נשפכים" לתוך הישיבה ואינם יכולים להחזיק את עצמם. שנית, גם לתינוקות בעלי טונוס שריר נמוך וגם לתינוקות בעלי טונוס שריר גבוה יש במרבית המקרים קושי עם שיווי משקל וכתוצאה הם ינסו לייצר לעצמם בסיס רחב ויציב ככל שניתן, בסיס שישמור עליהם במקום. אין להם תבניות תנועה מאורגנות ולכן הם בוחרים בישיבת ה- W, ישיבה שאפשרית מבחינתם בשל גמישות מפרקי הירכיים.
האם ניתן לטפל?
גמישות יתר במפרקים הינה דבר מולד שילווה את התינוק כל חייו, יחד עם זאת ניתן לסייע לו לרכוש תבניות תנועתיות נכונות על מנת למנוע בעיות וקשיים עתידיים. תינוקות שיושבים ישיבת W רכשו לעצמם תבנית תנועתית מסוימת וככל שישהו יותר זמן בתבנית הזו יהיה קשה יותר להעלים אותה.
אז מה כן ניתן לעשות?
להוביל את התינוק לרכישת תבנית חדשה ואיכותית יותר עבורו שתשב לצד התבנית הלקויה כך שמוחו בתבונתו יעשה את הבחירה הנכונה ביניהן. תרגול, תרגול ותרגול זה שם המשחק.
באמצעות המון תרגול של מערכת שיווי המשקל ויצירת תנועה בגוף התינוק ניתן להוביל לשיפור משמעותי מאוד בהרגלי התנועה שלו ולכן חשובה המודעות שלכם ההורים לתופעה ונכונות שלכם לסייע לו לסגל לעצמו תבניות תנועה נכונות יותר עבורו.
מה לא לעשות?
לא לסדר את רגליו ולא לעשות עניין סביב הנושא, הקטנטנים שלנו חכמים מאוד וברגע שהם יראו שאנו עושים עניין מצורת הישיבה שלהם, הם בהחלט יעשו לנו דווקא.
רוצים לראות כיצד אתם יכולים לעזור לילדכם? הרימו אליי טלפון לשיחת ייעוץ ראשונית ללא תשלום.
ויטל זוארץ- פליישר