התמודדות עם גזים אצל תינוקות!!!
אתחיל בנימה אופטימית ואציין כי לרוב מדובר בתופעה המתחילה בסביבות גיל 3 שבועות וחולפת לאחר ממוצע של 3 חודשים.
אך אמשיך ואציין כי יש מי שיסבול מהתופעה מהשבוע הראשון לחייו ובכל מקרה מדובר בתקופה שעבורנו ההורים נראית כנצח.
איך נזהה שמדובר בגזים?
בכי ממושך ואי נוחות אשר יכולים להתרחש בכל שעות היממה, אך מרבית ההורים מציינים כי התופעה מתחילה בעיקר בשעות הערב. בטן התינוק קשה מאוד, שרירי הבטן חשים לנו כמכווצים, ייתכן ואגרופי התינוק יהיו קמוצים והוא ירבה לקרב את רגליו לבטנו.
למה זה קורה?
הסיבה אינה ברורה לחלוטין, אך יש המייחסים את התופעה לחוסר בשלות מערכת העיכול, שכן התינוק היה מוזן במשך 9 חודשים דרך השלייה והזנה דרך הפה הינה חדשה לו. כך או כך, נראה כי רוב התינוקות לא זכו ולא יזכו לדלג על שלב זה.
מה אנחנו יכולים לעשות בנידון?
במהלך התקף כאבי הבטן להקל על תינוקנו כמה שרק ניתן וחשוב לא פחות להתכונן במהלך היום עוד לפני שההתקף מגיע.
ראשית, הימנעו מהאכלה לצורך הרגעה, אין ספק שרפקלס המציצה מרגיע אך האכלות תכופות וקצרות יכולות להחמיר את המצב, שכן הן מעמיסות על מערכת העיכול ולא מאפשרות זמן רגיעה והרפייה. בדקו את שעות האכלה של התינוק ובמקום למהר ולהאכיל עם הבכי הראשון נסו להרגיע באמצעות קול, מגע ותנועה. ייתכן ותגלו כי סיבת הבכי כלל לא הייתה רעב, שהפער בין הארוחות יכול לגדול וגם אם הבכי כן הווה איתות לרעב, ייתכן והרגעת התינוק טרם הארוחה תסייע לו להגיע לארוחה רגוע יותר ובכך להקל גם על עיכולה.
(הערה- אם אתן מאכילות בתמ"ל נסו להחליפו, ייתכן וסוג אחר יהיה קל יותר עבור תינוקכן לעיכול)
שנית, היענו לבכיו של התינוק- הרימו, ערסלו ונסו את הטיפים שמייד אציין, שכן במהלך הבכי שרירי הבטן של התינוק מתכווצים מה שיכול גם כן להחמיר את המצב.
שלישית, במהלך היום, לפני ו/או בין התקפי הגזים נסו להוביל להרפיית שרירי הבטן של התינוק.
ערסול על הידיים, בפוף, במנשא בד ובערסל מאפשרים לשרירי התינוק ושרירי הבטן בפרט להרפות. כשהתינוק שוכב על גבו, החזיקו בירכיו הובילו לכיפוף ברכיו, קרבו אותם לכיוון הבטן (תוך התעגלות האגן) ושחררו, חזרו על התנועה מספר פעמים (אפשר כל החתלה).
הרבו בעיסוי תינוקכם, יש בעיסוי את היכולת להוריד מתח שריר ולהוביל לרגיעה, עיסוי בטן התינוק בתנועות עם כיוון השעון (שהינו כיוון פעולת מערכת העיכול) ו/או בתנועות חפינה ועזיבה של הבטן התחתונה יכול לסייע להרפות את שרירי הבטן ולהוביל לתחושת שחרור עבור התינוק.
כמו כן, הכירו לתינוק במהלך היום, כשהוא שקט ורגוע, תנוחות נשיאה כמו "נמר על עץ" (כשבטן התינוק על האמה שלנו) וערסול, שכן אלו תנוחות המקלות מאוד בזמן התקף גזים כל עוד התינוק מורגל בהם ואין הם יוצרים תחושת חוסר נוחות נוספת עבורו. תוך נשיאה בתנוחת "נמר על עץ" חפנו עם היד השנייה את בטנו של התינוק ספרו עד 3 ושחררו.
רביעית, במהלך התקף גזים נשמו עמוק, היו קשובים לתינוקכם, מצאו את התנוחה הנוחה ביותר עבור תינוקכם ועטפו אותו במגע נוכח, בתנועה מונוטונית המכניסה לשקט כמו ניעות המגיעות מהברכיים שלנו ובקולות מונוטוניים המזכירים את החווייה הרחמית (ש..ש..ש../אה..אה..אה..).
מניסיוני, תרופת פלא במהלך התקף יכולה להיות הכנסת התינוק למנשא בד במנח בטן אל בטן או ערסול (יכול להוביל להקלה מהירה אצל התינוק ולרווחה אצל האדם המטפל בו). הדבר נכון, כל עוד תינוקכם מכיר את המנשא והשהייה בו טרם התקף הגזים.
מדובר בשעות קשות ולכן אני תמיד מציעה לכל אם ואב המתייעצים בי: היעזרו באדם קרוב, העבירו מידי פעם את התינוק לידיו על מנת להתאוורר ולאגור כוחות, סמכו על האינטואיציה שלכם והמשיכו ליישם את מה שגיליתם שמקל על תינוקכם (עיטוף, קפיצות על כדור פיזיו, אמבטיה חמה, מגע עור לעור והאזנה למוסיקה מסוימת) ותמיד זכרו כי מדובר במצב זמני שבסוף יחלוף.
כותבת המאמר ויטל זוארץ- פליישר