ארוחה משפחתית- כדאי?
לארוחות המשפחתיות המשותפות יתרונות רבים. הן תורמות ללכידות המשפחה, מאפשרות יצירת שיח, נותנות מקום למפגש אינטימי בין ההורים לילדהם ובעיקר מאפשרות תקשורת מילולית בלתי אמצעית.
קיום ארוחה משפחתית הוא מנהג חשוב וחיוני שכדאי ומומלץ לקיימו. סביב השולחן אנו יכולים לגלות את תפקידו של כל יחיד במשפחה ,נוכל לזהות את אופי השיח המשפחתי- האם אנו שותקים מדברים? צועקים?. הארוחה והדברים הנאמרים בה משקפים את הלך הרוח המשפחתי לטוב ולרע.
הארוחה המשפחתית היא חלק בלתי נפרד מחינוך ילדנו, ועוזרת לנו להקנות להם ערכים חינוכיים חשובים. באמצעותה נלמד את ילדנו יצירת שיח בעל כבוד ההדי, הקשבה לאחר, נימוסים סביב השולחן, תזונה מגוונת ובריאה (בהתאמה לאוכל המוגש).
נאפשר תרגול חלוקת תפקידים בבית – מי מפנה את הכלים ? מי רוחץ את הכלים? ומי עורך את השולחן? ונלמדם חשיבות הזמן של הביחד ללכידות המשפחה.
אז איך כדאי להנהיג ארוחות משפחתיות:
- ראשית, קבעו לכם מטרה ראלית. סכמו בינכם כי ארוחה משפחתית למשל תיערך פעמיים בשבוע, כדאי להחליט על ימים קבועים כך שאף אחד מבני המשפחה לא יקבע תכניות אחרות בימים אלו.
- שתפו את הילדים בתכנון, ספרו להם על רצונכם להנהיג מסורת חדשה בבית וכי אתם מצפים שהן יכבדו אותה ויעמדו בה. שתפו אותם למה חשוב וכדאי להנהיג ארוחה משפחתית, ושאלו אותם את דעתם ואיך היו רוצים שהארוחה תתנהל. הקפידו על הערכים והגבולות שלכם – למשל ארוחה משפחתית לא תיערך מול הטלוויזה.
- הקפידו על חלוקת תפקידים ברורה מראש- מי מבשל את האוכל, מי שוטף כלים ומי עורך את השולחן. תזכרו את הילד בתפקיד מראש אם הוא זקוק לכך.
- בזמן הארוחה שימרו על כללים – לא קמים מהשולחן עד שאחרון בני המשפחה לא סיים לאכול, כבוד לאחר והקשבה.
- שימו לב כי האווירה בבית רגועה ומאפשרת ארוחה משפחתית נעימה- כבו את הטלוויזיה, שימו את הפלאפונים על שקט וצרו תנאים סביבתיים לשיחה.
- נהלו שיחה נעימה ורגועה. אם אתם רוצים שילדכם ישתף אתכם על היום שעבר עליהם שתפו אותם קודם . על ידי שזה "שתדברו" את הדברים שלכם תלמדו את ילדכם מהי חשיבות השיתוף. הדגימו להם את מידת הפתיחות שהייתם רוצים שהם יהיו כלפיכם.
זכרו, לארוחה המשפחתית יכולת ליצירת לכידות , קרבה ושיתוף.
שיהיה בתאבון!!
המאמר נכתב ע"י אלה נחום אמיתי