מהי אהבה ? בפשטות רגש עז חיבה רבה חשק למישהו נטייה אל משהו בכל לבבך,
אהבה, כמה נכתב עליך, כמה נאמר כמה מחקרים ובתור חובבת שירה ומילים כמה שירים נכתבו עליך, בדם אהבה ממכאובי הלב .
מדוע מלווה בסבל את ? למה לא יכולה להיות רומנטית ועקבית כמו בסרטים?
ובכן בפשט, מכיוון שאנחנו בקיים בחיים ולא בסרט אמריקאי שאורכו 90 דקות .
ובאופן מעמיק יותר, אם נחשוב על מנעד הרגשות שלנו, שהם רבים כל כך ונבין שאהבה היא אחד מאותם רגשות, בדיוק כמו עצב, שמחה, אושר, כעס, אכזבה, סימפטיה, אפטיה, התשה, והרי כל אלו לא מורגשים באופן עקבי כל הזמן, אנחנו חווים חוויה מסוימת, או ארוע ומרגישים ומגיבים בכל קשת הרגשות שלנו, ואמנם אהבה נתפסת כרגש שהוא אינו זמני .
אם אני אוהבת מישהו, אז אני רוצה לחוש באהבה הזו כל הזמן, אם אני מרגישה אהובה על ידו אני אינני רוצה שזה יחלוף .
אני מאמינה שהרגש הזה אהבה הוא הרגש היחיד המביא איתו את כל מנעד הרגשות, היחיד שבזכותו ובגללו נחוש ונרגיש את כל סוגי הרגש הקיימים בנו
אבל מה אנו עושים למען האהבה ?
מי מלמד אותנו מה עושים כשאוהבים ?
מי סיפר לנו שהאהבה מביאה איתה חשיפה, התמודדות, קבלת האחר, סובלנות, הכרה בחולשות, פירגון לחזקות, ולמה אוי למה לא סיפרו שהיא זזה שהיא משתנה שבתוך האדם האהוב יש דברים שפחות נאהב, שבתוכנו אנו יש דברים שאנחנו פחות נאהב בעצמנו, שבתוכה נמצא סוד הקבלה והנתינה .
אהבה הינה המרכיב החיוני ובעל העוצמה הרבה ביותר בחיים, אך ההתקשרות היא יסוד החיים, היא עמוד השדרה הרגשי של הנפש האנושית כל אדם זקוק לה כדי לצמוח ולגדול .
זהו הקשר בין בעל לאישה, בין אמא לילדיה, אחים אחיות, וחברים קרובים .
התקשרות מעניקה חיזוק, בטחון ורגש השתייכות, לעומת כל הרגשות הקודמים שציינתי הם רגשות פרטיים, סיפורים נפרדים הבנויים מרגעים רגעים, מרכיבים בודדים בחוויה האנושית של כל אדם, ההתקשרות לעומת זאת ממזגת את כולם לקשר אחד, ללא התקשרות לא היה ניתן לממש רגש, ההתקשרות לא מתבטאת רק כשיש לך רגשות כלפי השני אלא כשאתה אכן קשור אליו, שם באה לידי ביטוי המסירות שנובעת מתוך ההתקשרות והיא הנותנת את הזרדים למדורת האהבה להמשיך ולאהוב היא חייבת להתקיים כמו צינור המחבר בין הנותן למקבל .
אם ניקח לדוגמא אהבת אם לילדיה, רוב האימהות יאמרו כי האהבה הזו אינה תלויה בדבר, זו האהבה שמעצם התקיימותה, מעצם הולדת הילדים והולדת התפקיד, היא נוכחת לרוב לא עובדים עליה זו אהבת אמת בטוחה ויציבה לרוב, מתוך תוקף ההתקשרות שאינה בשום שלב מוטלת בספק 100 % התמסרות עם ציפיות נמוכות יחסית, אהבה מתוך תחושת חובה מחויבות לכל החיים .
באהבה זוגית החוקים משתנים, אנחנו יכולים מצד אחד לחוש עוצמות של אהבה שאף אדם אחר בחיינו כולל הילדים לא יכול לעורר בנו, אהבה זוגית מביאה אתה תשוקה ,קרבה, חברות, אינטימיות ומחויבות, אך האם היא אינה מוטלת בספק ?
האם בתוכה יתקיימו גם מאת האחוזים של ההתמסרות ?
בפועל זהו הקשר שרמות הציפיה מהאחר הן הגדולות ביותר, עוצמות האכזבה הן מהחזקות ביותר זהו הקשר היחיד שבו עולה השאלה, האם כוונותיי רציניות או בשפת העם פנינו לאן ?, וזה בשלב ראשוני יחסית, אם צלחתם ומיסדתם את הקשר האם זוהי בטוחה שהוא ימשיך ויתקיים שהאהבה תמשיך לשכון בינכם ?
הפילוסוף היווני סוקרטס תאר את אהבת הזוג דרך סיפור הבריאה, "בהתחלה היה אדם ומכיוון שהוא היה יחיד הוא גם היה שלם, לקח אלוהים את צלעו ועשה ממנה אישה, ואז היו שניים וכבר לא היה השלם" .
האהבה על פי סוקרטס היא שאיפת החלקים לשלמות, אך כשחוזר השלם שוב כבר אין שניים .
אחת הבעיות של אהבה זוגית היא בהיעלמותה בתוך עצמה או במסגרת המשפחתית .
רוב האנשים חושבים על אהבה, מההיבט של היותם נאהבים, ולא משאלת יכולתם לאהוב והדרכים לממש יכולת זו, האהבה היא מיומנות נרכשת שצריך ללמוד אותה ולהתאמן בה, כמו כל דבר בו אנו רוצים להצליח, היא מצריכה סבלנות והרי סבלנות היא תנאי הכרחי להגיע למומחיות בכל תחום .
כל זוגיות היא ייחודית כשם שכל אדם הוא ייחודי, בצרכיו במטרותיו בערכיו ובדרכו לממש זוגיות אין מודל אחד נורמטיבי המתאים לכולנו.
תובנה זו היא בסיס להתחלה, לעבודה על זוגיות מתוך הבנה שהאהבה היא רגש שאני אמור לחוש בראשונה כלפי עצמי, ואז כלפי אהובי ורק שאצליח לזקק אותו אוכל להעביר לאהובי איך וכיצד ברצוני לחוש, ורק אז גם אוכל לקבל ולהצליח להכיל באופן בריא ומלא את הרגשות המופנים אלי .
בתוך מבנה האימון האישי ניתן לעבוד על נושא האהבה על כל פניו .
אני כמאמנת אישית דוגלת בחזרה להתחלה על ידי בירור מעמיק לחוויות ראשונות בחיינו על ידי חידוד תובנות רדומות ורשות להרים לתודעה את המקומות הפחות מדוברים ניתן להגיע לתוצאות אפקטיביות העוזרות לפתוח לנו עולם חדש של חווית האהבה הן העצמית הן ההורית והזוגית .
כותבת המאמר : מיכל ציון
לעוד כתבות ומאמרים בנושאי הורות ומשפחה היכנסו למגזין ילדים דים